Onlinekids

Връзка между хранене и епигенетика

Академия за родители


30 Сеп I 14:00 ч.  петък I 2022 Виж други дати

еднократна среща

За родители

родители

Препоръчителна възраст

-

Продължителност на срещата

-

Големина на групата

безплатно

Описание

За храната, гените и здравето на нашите деца
 Напоследък все повече говорим за диети, модерни режими на хранене. Проектираме идеите и редпочитанията си и върху нашите деца.  В мрежата ставаме свидетели и последователи на много и различни хранителни режими. Някак модерно е да си говорим за хранене и то е честа тема в нашите разговори.
Но дали наистина разбираме, че храната ни не е само източник на необходимите за тялото градивни единици и енергия? Храната е много силен модулатор на нашата генетика. Тя е източник на малки активни молекули, които взаимодействат с нашите гени и контролират тяхната работа. Храната в много голяма степен променя изявата на нашите гени, като затваря работата на някои или стимулира други. Дори напълно еднаквите генетично еднояйчни близнаци при различни хранителни режими имат различна изява на тези гени.
 Защо, обаче, това е толкова важно?
 Гените ни и тяхната работа са в основата на нашето съществуване. Те определят какви ще бъдем, какъв ще бъде цвета на кожата и очите ни, какъв ще бъде характера ни.  Те са в основата на много заболявания и определят как те протичат, как се повлияват от различни терапии и медикаменти.  Гените са в основата и на нашите вкусови предпочитания, в основата на метаболитни и хранителни разстройства. Ето защо, когато се храним нездравословно, ние повлияваме нашата генетика, а оттам и цялостната ни физиология.

 И тази надгенетична (епигенетична) информация се предава и в нашите поколения. В най-древните източни практики за здравословно съществуване се казва: „Ние сме това, с което се храним!“. И ако хората тогава емпирично са достигнали до този извод, ние днес познаваме най-фините и дълбоки молекулни механизми, които обуславят това взаимодействие между нашите гени, храната, нашето здраве и дълголетие.

Лектор: Доц. Милена Георгиева е доцент по молекулярна биология. Научните ѝ интереси сав сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, и съвременна биомедицина.

Събитието е част от поредицата "Храненето и злоядите деца".  https://parentacademy.bg/events/zloiadite-deca/

Лекциите ще бъдат излъчени във фейсбук и youtube канала на Академия за родители и ще са достъпни за свободно гледане в рамките на две седмици.

 ОСТАНАЛИТЕ ТЕМИ В ПОРЕДИЦАТА:
▪ Как да разберем дали детето е злоядо - Маги Пашова - 29.09 от 14 часа
▪ Връзка между хранене и епигенетика - Доц. Милена Георгиева - 30.09 от 14 часа
▪ Сън и хранене - д-р Елена Чапалова - 4.10 от 14 часа
▪ Силата на семейното хранене - Александрина Георгиева - 6.10 от 14 часа
▪ Да създадем приятна атмосфера на хранене - Ели Мантовска - 11.10 от 14 часа
▪ Злоядото дете и зъбите - д-р Цветелина Дучева - 13.10 от 14 часа
▪ Натиск и свобода при храненето - Валерия Рачева - 17.10 от 14 часа
▪ Храненето и сензорни и оралномоторни проблеми - Светлана Картунова - 18.10 от 14 часа
▪ Стомашни неразположения и хранене - д-р Мила Байчева - 19.10 от 14 часа

  • Коментари

    Коментирай

    Тук може да оставите коментар след като сте взели участие в курса или срещата. Този коментар ще помогне на други потребители да решат дали да се запишат за тази среща или не. Вашият имейл няма да бъде публикуван.

    * Запознат съм и приемам Общите условия и Политиката за защита на личните данни на пларформата Onlinekids.bg

    Полетата със * са задължителни.

Академия за родители

Попитай

Попитай

Тук може да изпратите съобщение на организатора на срещата. Ще получите отговор на подадения от Вас електронен адрес (email). Ако искате да се свържете с Onlinekids.bg, моля използвайте формата за контакт.

* Запознат съм и приемам Общите условия и Политиката за защита на личните данни на пларформата Onlinekids.bg

Полетата със * са задължителни.

Академия за родители обединява специалисти и НПО и предоставя достъпни онлайн обучения в подкрепа на бъдещи и настоящи родители.

виж повече